Historie og filosofi 2 utforsket minnesmerker i Oslo

Fredag 13. desember 2019 besøkte HiFi2-klassen på Bjertnes jødisk museum i Oslo.

Tekst: Andreas Bagås Lien

Elevene fikk en innføring i historien om det norske holocaust og utforsket også museets utstilling om temaet, før de til slutt fant ulike minnesmerker i Oslo sentrum.

Sterk og viktig historie

Elevene fikk først et foredrag fra en av museets historikere, Mats Tangestuen. Foredraget ga en innføring i bakgrunnen for arrestasjonen, deportasjonen og massedrapet på de norske jødene under andre verdenskrig. I 1940 bodde det i alt rundt 2100 jøder i Norge. Under den tyske okkupasjonen ble 772 jøder deportert fra Norge, og bare 34 av den overlevde. Rundt 1100 flyktet til Sverige i løpet av krigen. Elevene var overrasket over at det bor færre jøder i Norge i dag enn ved utbruddet av andre verdenskrig.

«Husk oss til livet»

Elevene utforsket også museets utstilling, «Husk oss til livet», der intervjuer, bilde- og gjenstandsmateriale setter skjebnene til enkeltpersoner og familier i fokus. Elevene opplever at historien blir mer levende og føles nærere når de kan utforske den på denne måten.

HiFi2-elever i utstillingen «Husk oss til livet» på jødisk museum. Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs
HiFi2-elever i utstillingen «Husk oss til livet» på jødisk museum.
Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs
Fra utstillingen på jødisk museum, fangedrakten til Samuel Steinmann fra Auschwitz. Steinmann var en av de få deporterte norske jødene som overlevde fangenskapet og kom tilbake til Norge etter krigen og levde her fram til han døde i 2015. Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs
Fra utstillingen på jødisk museum, fangedrakten til Samuel Steinmann fra Auschwitz. Steinmann var en av de få deporterte norske jødene som overlevde fangenskapet og kom tilbake til Norge etter krigen og levde her fram til han døde i 2015.
Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs

Å minnes enkeltmenneskene

Mot slutten av fagdagen skulle elevene i gruppe finne en tildelt snublestein som er lagt ned til minne om en enkeltperson blant de deporterte og drepte. Hensikten med snublesteinene er å minnes enkeltmenneskene.  

Snublesteiner utenfor jødisk museum. Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs
Snublesteiner utenfor jødisk museum.
Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs

Kritisk tenkning om minnesmerker

Helt til slutt på fagdagen skulle elevene finne et selvvalgt minnesmerke over det de ville karakterisere som en helt og spille inn en selfie-film der de reflekterte over minnesmerket. Her valgte elevene ulike minnesmerker. HiFi2 er et programfag på studiespesialisering som består av både historie og filosofi. Det gir en slags fordypning i historie – med filosofi. Kritisk tenkning rundt hvordan historien preger oss som mennesker og hvordan historiefortellinger alltid er prega av et perspektiv, står sentralt i dette faget. Minnesmerkene elevene fant, ble ble utgangspunktet for kritiske diskusjoner i HiFi-timene uka etter om hvorfor vi minnes akkurat disse heltene og hva det betyr for oss. 

 

En av gruppene ved minneparken «Dette er et fint sted» på Carl Berner i Oslo, til minne om Carl Fredriksens Transport som reddet mer enn 1000 forfulgte mennesker, hvorav halvparten jøder, under andre verdenskrig. Aksjonen ble ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og Rolf A. Syversen, sammen med mange gode hjelpere. Hver kveld i seks uker kjørte to lastebiler fra og over til Sverige. Kilde: www.fintsted.no. Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs
En av gruppene ved minneparken «Dette er et fint sted» på Carl Berner i Oslo, til minne om Carl Fredriksens Transport som reddet mer enn 1000 forfulgte mennesker, hvorav halvparten jøder, under andre verdenskrig. Aksjonen ble ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og Rolf A. Syversen, sammen med mange gode hjelpere. Hver kveld i seks uker kjørte to lastebiler fra og over til Sverige. Kilde: www.fintsted.no.
Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs
Detalj fra minneparken, Henrik Wergelands dikt om friheten fra Jøden (1842). Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs
Detalj fra minneparken, Henrik Wergelands dikt om friheten fra Jøden (1842).
Andreas Bagås Lien/Bjertnes vgs