Appeller og fint besøk i anledning 8. mars

Helse- og oppvekstelevene på Vg1 inviterte Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen fordi de hadde noe på hjertet i anledning kvinnedagen og framtida. Etterpå holdt ordføreren appell for elever og ansatte i aulaen.

Godt forberedt

Selve dagen startet hos helse- og oppvekstfag med vaffelsteking, kaffebrygging og pynting og klargjøring av lokalene til det viktige besøket. Men i dagene før hadde det også vært hektisk aktivitet i klasserommet med diskusjoner, utvelgelse av temaer og forberedelse av den viktige appellen som elevene skulle holde for ordføreren. Teksten ble formulert og finpusset, og finpusset igjen, av elevene i fellesskap.

Du spør meg?

Lærer Ingvild innledet programmet og leste den tankevekkende teksten «Du spør meg om jeg er feminist» fra boka Til ungdommen av Linn Skåber, bygget på samtaler forfatteren har hatt med ungdom.

Ariba Khan var den som var valgt til å framføre appellen for ordføreren og innbudte gjester blant ansatte og elever. Hun holdt et fyrverkeri av en tale med fynd og overbevisning, så både unge og litt eldre tilhørere ble mektig imponert både over innhold og formidling. «Jeg fikk gåsehud – og er så stolt!», sa en av lærerne etterpå.

«Slike jenter det vil gamle Norge ha!»

Elevene hadde mange temaer å ta opp: De etterlyste flere praksisplasser slik at elevene kan få prøvd ut flere ulike yrker innenfor sine programområder. Det er et problem at så mange velger påbygging til generell studiekompetanse etter de to årene på yrkesfag i stedet for å gå i lære og få fagbrev. Landet trenger flere fagarbeidere, og til det trengs det flere læreplasser.

Det behøves flere stillinger og bedre lønn i en del yrker som har med helse og velferd å gjøre. «Det er ingen grunn til at man skal tjene mindre i Nittedal og nabokommunene enn man gjør i samme jobb i Oslo kommune», sa Ariba med henvisning til en fersk sak fra nyhetene.

Hun etterlyste også bedre åpningstider på Helsestasjon for unge, flere fritidsklubber og gjerne egne tilbud for jenter.

Etter en øredøvende applaus hadde ordføreren følgende kommentar: «Slike jenter, det vil gamle Norge ha!» Deretter var det en pause med småprat og servering av kaffe, saft og knallgode vafler før ordføreren holdt en egen appell spesielt for elevene som hadde invitert henne.

Kjønnsdelt Lego

Ordføreren avsluttet besøket på Bjertnes med å holde en appell for alle skolens elever og ansatte i aulaen. Her trakk hun noen historiske linjer og var innom flere temaer som utdanning, stemmerett, velferd, arverett, pensjon, abort, seksuell trakassering og ulike leketøy rettet mot gutter og jenter.

Tidligere hadde vi gule og grønne legoklosser og alle klossene passet sammen, slik at man kunne bygge hus eller hva som helst, uavhengig av om man var jente eller gutt. I våre dager får gutter legeklosser beregnet på å bygge raketter og tekniske ting, mens for jenter dreier Lego seg om skjønnhetssalonger og dyrepassere, sa ordføreren. Skal vi finne oss i sånt?

Likelønn i 2052?

På direkte spørsmål til salen om når man kan forvente likelønn for menn og kvinner, svarte en stemme blant elevene: «Aldri!». Så pessimistisk var ikke ordføreren. Basert på tall fra Statistisk sentralbyrå vil kvinnene ta igjen mennene i 2052, sa hun. Det er lenge å vente…

Til slutt oppfordret derfor ordfører Thorkildsen alle, både gutter og jenter, til å bruke hver dag i året til å arbeide for likestilling - ikke bare 8. mars.

Takk for besøket!

Ariba holdt en flammende appell Bjertnes vgs
Ariba holdt en flammende appell
Bjertnes vgs